Inspecteur voor een dag

Door Denise Oosterling, Office Manager bij IBOVA
Het is dinsdagmorgen 5.45 uur. Mijn wekker gaat lekker vroeg, maar om een leuke reden. Ik mag vandaag mee met een technische inspectie. Ik verruil vandaag mijn vertrouwde bureautje voor een voor mij nog redelijk onbekende wereld. Of is dit toch niet zo’n onbekend terrein als ik denk? Om 7.00 uur verzamelen we op kantoor. Het is een aardige rit naar het mooie Doetinchem in de spits. Als we op locatie aankomen zien we een indrukwekkend distributiecentrum van zo’n 25.000 m2.

Eenmaal binnen wordt er eerst een – hele welkome –  bak koffie gedronken en deelt onze opdrachtgever, Rensa Family Company, wat leuke feiten over het bedrijf en worden er praktische zaken besproken. Daarna leidt hij ons rond in het distributiecentrum. Het is maar goed dat ik goede wandelschoenen (uiteraard veiligheidsschoenen) aan heb, wat een pand! Ik probeer al te kijken als een inspecteur: ik zie verschillende zaken die de begroting kunnen beïnvloeden. Dit moet straks allemaal opgenomen worden in het meerjarenonderhoudsplan.

Aan het werk!
Voor deze inspectie zijn er drie inspecteurs mee, Peter voor de wet en regelgeving, Frits neemt de installaties op en Ferdy (en ik) neemt de bouwkundige gebouwelementen met de gebreken op. Ik ga met Ferdy op pad. We starten met het inventariseren van de gebouwelementen aan de buitenkant. We noteren op de uitgeprinte tekeningen uit welk materiaal het pand bestaat. Het is een enorm pand, dus hier zijn we even mee bezig. De gegevens vanuit de inventarisatie zijn nodig omdat deze gekoppeld worden aan kengetallen in de uiteindelijke begroting. Nadat we alle gebouwelementen hebben geïnventariseerd beginnen we met de conditiemeting. Hiermee bepalen we wat de conditiestaat van de gebouwelementen is. We lopen daarom terug om dit op te nemen. Ik weet er Ferdy ook een paar aan te wijzen, maar die had hij natuurlijk allang gezien. 😉 Op deze manier heb ik het idee dat ik naast meer inzicht te krijgen in het werk van de inspecteurs ook nog mijn steentje bij heb gedragen. Ook aan de buitenkant worden alle zaken opgenomen, zoals vogelpoep aan de gevel. Dit moet natuurlijk ook schoongemaakt worden, dus ook daar moet een post voor opgenomen worden in het MJOP.

Nadat we klaar zijn met de buitenkant, gaan we eerst lunchen. Onze contactpersoon heeft aangegeven dat het rond 14.00 uur drukker wordt in het distributiecentrum, omdat er dan een shift is afgelopen en de vrachtwagens weer terug komen. Omdat we de medewerkers zo weinig mogelijk willen hinderen bij hun werk, gaan we na ons boterhammetje gelijk weer verder. Ik merk dat ik het lastiger vind om dingen te filteren die de begroting kunnen beïnvloeden, er is zoveel techniek aanwezig dat sommige dingen mij als leek haast niet opvallen. Er wordt gekeken naar belijning op de vloeren tot brandwerende afwerking rondom pilaren. Het is maar goed dat Ferdy de inspecteur is!
Ik merk dat tijdens de inspectie de inspecteurs plezier hebben in hun werk. Er is ook gewoon tijd voor een lolletje tussen de serieuze werkzaamheden door. Dat maakt het werken bij IBOVA nou zo leuk!

Ik heb een pòòòòòòtje met vet!
Het is een groot pand. Wij vinden een goede samenwerking met de opdrachtgever heel belangrijk, omdat het erg prettig werken is. Zo hebben we van te voren al heel veel gebouwinformatie ontvangen. Dit hebben we al uitvoerig kunnen bestuderen, wat de kwaliteit van het meerjarenplan ten goede komt. En dat is fijn, aangezien het een groot object is. We maken veel kilometers, aan het einde van de dag blijkt dat we 10 kilometer hebben gelopen! De avondvierdaagse is er niks bij! Grappig is dat we aan het einde van de dag pas Peter en Frits weer terugzien, zo groot is het pand dus. Ik moet eerlijk bekennen dat ik aan het einde van de dag helemaal gesloopt ben. Dit is toch wel andere koek dan de hele dag achter je bureau zitten. Maar wat een leuke afwisseling! Het was ook nog eens heerlijk weer, dus echt geen straf om lekker buiten te lopen. Ik heb gemerkt dat ik na een jaar werken bij IBOVA inmiddels wel een goed beeld heb van hoe een inspectiedag eruit ziet. Toch heb ik echt heel veel geleerd van deze inspectie, vooral de manier waarop gekeken wordt naar de   onderhoudsstaat van gebouwelementen. Op naar de volgende inspectie!

CONTACTGEGEVENS

IBOVA B.V.
Kerksingel 2
2951 GE Alblasserdam
T: 078-7370451
M: 
info@ibova.nl